SUDAH KAMU CACATKAN RAJA RAJA ,HARI INI KAMU NAK GUNA RAJA RAJA DEMI POLTIK UMCO.

SUDAH KAMU CACATKAN RAJA RAJA ,HARI INI KAMU NAK GUNA RAJA RAJA DEMI POLTIK UMCO.
MARI ANAK MUDA KITA TENGOK ,KITA KAJI SIAPA PENGKHIANAT RAJA MELAYU
http://www.youtube.com/watch?v=fwxAwEONiaQ&feature=player_embedded#!

Selasa, 11 Mei 2010

Orang umno kata bukan Tun kata-malaysiakini


7 Menteri Baru

Kami meramalkan sekurang-kurangnya 7 orang menteri akan dilucutkan jawatan dan digantikan dengan muka baru. Rombakan kabinet adalah perkara yang mesti selepas pilihanraya kecil Sibu Sarawak.

Kelembabpan kabinet yang berusia dua tahun ini amat di rasakan. Ada menteri yang digelar menteri amaran oleh rakyat. Ada juga yang digelar menteri kapal selam tak tenggelam. Ada juga menteri yang sentiasa dikaitkan dengan aktiviti rasuah. Ini semua tidak baik untuk BN kalau ingin mempertahankan kerajaan yang ada menjelang tahun 2013.

Kabinet ini adalah kabinet lembab. Yang rakyat mahukan adalah kabinet tranformasi. Budaya senang lenang, budaya alpa, budaya komplesen sudah berakhir untuk mana-mana parti yang memerintah. Mengekalkan anggota kabinet yang ada maknanya, BN mencari jalan sukar dihadapan.

Nafas baru BN terletak dikalangan generasi muda sepatutnya. Generasi muda ini amat dekat dengan transformasi dan perubahan. Namun melihat dari kelibat kepimpinan pemuda umno sendiri, kita boleh buat keputusan mereka belum sampai ke standard perjuangan yang di mahukan oleh rakyat. Samada dalam Pemuda Umno, Mca atau Mic mereka ada pemimpin tapi mereka miskin kepimpinan dan perjuangan.

Ramai mereka yang diluar lingkungan yang mempunyai potensi membantu transformasi ini. Idris Jala adalah satu contoh hebat. Prestasinya hebat diluar dan dia dibawa terus masuk di dalam kabinet tanpa melalui proses menjadi timbalan menteri. Dari segi kepimpinan kabinet nampaknya dia lebih disenangi rakyat kalau nak banding dengan Koh Tsu Koon.

Kemasukan dua, tiga orang tokoh luar samada yang muda atau berpengalaman yang boleh menggerakkan massa, tidak dapat dipisahkan dalam rombakan kabinet ini. Politik adalah tentang massa. Kalau ahli politik tidak boleh mengerakkan massa maka sebenarnya mereka tunggu masa untuk di tumbangkan oleh massa.

DS Najib mempunyai banyak pilihan. Johan Jaafar, Kamalanathan, Zulkifli Nordin, Ezam Md Nor adalah nama-nama luar yang sentiasa dekat dengan massa. Mereka memiliki kekuatan masing-masing yang boleh menjadi pemangkin lonjakkan baru kepimpinan BN yang di rindui oleh rakyat.

1 ulasan:

merbok berkata...

ezam? menteri kotak?
KJ tak masuk senarai ke?? boleh tahan jugak anjing tu melalak? anjing tua pasir mas pun apa kurangnya.. semangat muda hehehe